Brief van De Minister van Financiën - Hoofdlijnen voor het financiële en sociaal-economische beleid voor de middellange termijn (Bestek '81)

BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 23 november 1978

Overeenkomstig mijn toezegging tijdens de financiële beschouwingen over de rijksbegroting voor 1979 en de behandeling van de Nota Bestek '81 ontvangt u hierbij enige voorlopige informatie omtrent de budgettaire gevolgen van het kamerdebat. In onderstaand overzicht zijn de gevolgen opgenomen voorzover deze thans vast staan.

(xmln.)

1979

1980

1981

  • Vervallen bevriezing invaliditeitsaftrek

15 2. Huurverhoging 1979 6% i.p.v. 7%

-2

38 3. Aanpassing huurwaardeforfait (meer belastingopbrengsten)

-3

-4

-5

Op andere punten kan nog geen kwantificering worden gegeven. De berekening van de budgettaire gevolgen is in hoofdzaak afhankelijk van eventuele nadere beslissingen op grond van de uitkomsten van het overleg over de arbeidsvoorwaarden voor 1979 en de in dat kader door de Regering in overeenstemming met de wens van de Kamer ingebrachte elementen. Voorts zal voor de nadere invulling van de ombuigingen in de gezondheidszorg inzake de eigen bijdragen het advies van de Ziekenfondsraad moeten worden afgewacht. Over de stand van zaken met betrekking tot de ombuigingen zal ik de Kamer zoals eveneens reeds toegezegd nader inlichten in het vroege voorjaar van 1979. In de daarop volgende nota over de uitvoering van de begroting zal zoals gebruikelijk een volledig beeld worden gegeven van de zich aftekenende budgettaire ontwikkelingen. Daarin zal ook rekening worden gehouden met mogelijke gevolgen van de wijziging van het woningbouwprograrrv ma ten behoeve van de sociale woningbouw en met de gevolgen van de lopende begrotingsbehandeling in de Kamer (zoals het amendement ad 5,5 min. met betrekking tot de uitgaven ingevolge de Wet inzake de luchtverontreiniging). Ten aanzien van de eventuele gevolgen van de nadere invulling van de ombuigingen en de gevolgen van de lopende begrotingsbehandeling wijs ik er nog op dat deze zullen worden betrokken bij de toepassing van de bijzondere procedure aangaande de voortgangscontrole van Bestek ' 81 en de regels van het stringente begrotingsbeleid.

De Minister van Financiën, 1 Aanpassingsvoorstellen inmiddels ingediend. F. H. J. J. AndrieSSen Tweede Kamer, zitting 1978-1979,15081 en 15300, nr. 27

Deze website is tot stand gekomen mede dankzij een subsidie van Instituut Gak.